Jsem na facebooku

Pokud vlastníte moje kuchařky, receptáře nebo kalendář – zvu Vás do uzavřené skupiny na facebooku – Kváskové kuchařky. Přidávám tam obměny receptů, vylepšení, rady a inspirace ke kváskovému tvoření.

JAK NA PLASTY?  Po kliknutí na obrázek se zvětší pro lepší čtení. Vhodné na jídlo jsou 2,4 a 5.

V ČEM KYNOUT?

Když v ošatce, tak v české. Ze slámy nebo pedigu. Mohu Vám nabídnout ke koupi pedigové, dělané moravskýma rukama. Oválné i podlouhlé na chleby. Ceník a velikosti mám v e-shopu.

Velikost ošatky volíme podle chleba, který chceme péct. Sečteme hlavní suroviny a přibližně tolik bude mít i chleba. Do ošatky vleze i o 100 g větší chleba. Když je v těstě více pšeničné mouky, naskočí více. Se žitnou a celozrnnou moukou naskočí méně.

Ošatka je z přírodního materiálu. Je důležité ji udržovat v suchu, aby nezplesnivěla. Takto vypadá vyřazená ošatka z pekárny.

Než do ní uložíme těsto ke kynutí vysypeme ji moukou. Tu rukama jakoby vymažeme, zapracujeme  do spár a tak, aby držela na vnitřních stěnách.

Lidé používají různé mouky. Někdo pšeničnou hladkou, žitnou, rýžovou, někdo škrob, někdo hrubší mouky. Zatím jsem vyzkoušela pšeničnou hladkou a rýžovou hladkou. Obě fungují. Pokud dáme málo, přilepí se těsto k ošatce. Pokud moc, zůstane jí moc na těstě i ošatce. A je z ní trochu nepořádku a odpadu.

Ošatku s těstem nechám kynout v uzavřeném prostoru, aby těsto neokoralo. Vhodná je studená trouba, přikrytá remoska, uzavřená igelitka, kulatou ošatku vložím do mísy a přikryji, nebo nechám pod otočenou mísou.

Po vyklopení těsta z ošatky nechávám na ošatce zbytky mouky vyschnout v teple nad troubou a mouku pak z pedigové vykartáčuji kartáčkem nebo vymetu štětcem, slámovou vyklepu a obě pak uložím v suchu.

Mouku na těstě můžeme nechat i při pečení, nebo ji ometeme smetáčkem či štětcem. Pekaři mouku ometají, protože může být zdrojem plísně. Těsto můžeme potřít vodou, tukem před, během nebo po upečení.

Přeji Vám radost ze včasného překlopení a z povedeného krásného chleba!

.

V ČEM PÉCT?  VE SMALTU!

Už přes 5 let peču v modré formě na chleba. Investice se bohatě vyplatí a vrátí. Jsem spokojená s dobře vypečeným chlebem, který z formy po upečení vyskakuje. Jen ji lehce vymažu tukem. Nevysypávám ničím. Smalt snese 400°C, snese i kyselé = kvásek, může se ve formě i krájet nožem a ušetří energii na propečení oproti jiným formám.

Mám také i dvě bábovkové formy  a také na srnčí hřbet. Jsou SUPER!!!

Peču i v obyčejné smaltované misce, kastrolku, smaltované formě na dort.

.

BROUŠENÍ NOŽŮ

Milan Fogaš, Hornoměstská 65, 795 01 Rýmařov, tel. 704 546 128 (info z r.2017)