Jak jsem si začala v r. 2011 s kváskem?

Možná stejně, jako Vy. Přestal mi chutnat chleba z obchodu. Tak jsem pátrala, co je to ten kvásek, že si z něj zkusím upéct svůj chutný chleba. 

Věděla jsem, že spolužačka ze střední Pavla Krylová už kvásek dlouho používá. Požádala jsem ji o kousek. Dva chleby jsem upekla, ale pak se mi kvásek zkazil. Měla jsem málo informací a žádné zkušenosti. Pavla tvrdila, že je snadné ho mít. Mně bylo tedy hloupé se k přiznat, že mi kvásek umřel. I v tomto případě měla smrt význam. 

Začalo mé pátrací období. Zjistila jsem, že o kvásku neexistuje žádná knížka. O chlebu ano, ale jen z kvasnic. Všechny jsem nastudovala. K tomu přidala pár rozporuplných informací z internetu a pustila se do svého kváskového výzkumu.

Ve svém výzkumném období jsem zkoušela rozkvasit snad všechny mouky, co jsem potkala. Z kvásku pak pekla “od oka” chleby, které měly úspěch jen u jedné osoby (tím má zásluhu na mém kváskovém životě). Ta mě stále chválila a všechno snědla.

Když už byly chleby jedlejší, pronesla jsem v 1. rozhodném okamžiku významnou větu: ,,Tak já tu kváskovou kuchařku napíši sama.”

A začalo mé tvořivé, pečící, fotící a psací období. Pořídila jsem si digitální váhu a pekla a pekla. Na kurzech v Praze se učila, jak se fotí jídlo. V té době jsem předávala na mini kváskových kurzech, co jsem už věděla a uměla o kvásku. Jednou jsem se tak pochlubila spolužačce z VŠ z Computer Pressu před školním srazem, že píši kuchařku. A ona, že mi ji vydá. Poslala jsem jí rukopis i fotky a začalo se jednat. Já měla představu o nádherné knížce. Vedení nakladatelství ale kategoricky zamítlo fotku hrníčku po dědečkovi s kváskem a titulní měla být taková tuctová z fotobanky. A i ostatní podmínky byly velmi velmi nevýhodné. Odstoupila jsem naštěstí ještě před podepsáním smlouvy. Věta – “tak my tu knížku stejně vydáme, když už máme obálku, tak si autora najdeme”. A stalo se. Asi za rok je na trhu knížka o chlebu od Gabi Hradecké, kde je “moje písmo” v nadpisech i na jejím webu. Jsem moc ráda, že jsem si nenechala zkazit mé dílo a vydala si ji takovou, jaká je teď – nejlepší a nejhezčí.

A začalo mé nakladatelské období. Milá paní úřednice “věštkyně” v Národní knihovně prohlásila:,,Já Vám dám rovnou 10 čísel ISBN. Když jste napsala jednu, tak to jich napíšete jistě i víc.” (Ano napsala jsem a ještě napíšu.) Našla jsem grafika, korektorku a nastalo rozhodovací období. Jak velkou knížku, písmo, papír, šablonu, které fotky, kde tisknout, kolik knížek, stanovit cenu, jak odvézt knížky z tiskárny, kde ji pokřtít. A 15.12.2015 spatřila moje Kvásková kuchařka světlo světa. To jsem držela v rukou své první dítě. Děti nemám, ale tuším, že je to s nimi úplně stejné. Když se narodí, potřebují péči.

A tak nastalo mé trhovní období. Jen co se v roce 2016 oteplilo, trávila jsem víkendy na trzích, jarmarcích a šířila věhlas kvásku, své zkušenosti a vášeň pro tento přírodní zázrak do světa. Bylo to někdy fyzicky náročné, ale s kváskem a kuchařkou nové, akční, kreativní, s lidmi a mě to moc bavilo a naplňuje. Jen bylo hodně těch, co tvrdili, že nemohou kváskovat, protože mají bezlepkovou dietu.

2. ledna mi ale scházela nějaká akce. A to jsem pronesla památnou větu ve 2. rozhodném okamžiku, jen s obměnou: ,,Já tedy tu bezlepkovou kuchařku napíšu.” A stalo se. Přišla jsem tak po druhé “do jiného stavu”. Abych zase nemusela další rok poslouchat povzdechy bezlepkářů. Opakovalo se pečicí období, zkoušení receptů, fotící, psací… období.

A 13.6.2017 se zrodila druhá Kvásková kuchařka – bez lepku a bez cukru. Mám už “děti” dvě. Budou ještě další, ale až zase dozraje čas. :o)

V červenci 2018 se mi narodilo dítě třetí. Kváskový kalendář – Sváteční kváskové pečeníKdyž jsem na půdě objevila vyšitou kuchařku na stěnu, hned jsem věděla, že znamená motto mého dalšího díla. “Buchtičky a kafíčko podporují zdravíčko!” Jsou to vymazlené dobroty kypřené kváskem ve světově prvním kváskovém kalendáři. Kváskovou inspiraci jsem pak zase šířila ze svého červeného kváskovému stánku po celé republice na slavnostech, trzích a jarmarcích.

Je rok 2019 a to se v červnu zrodilo čtvrté dítě S Kváskem kolem světa. Zajímavé tvary, chutě a hlavně příběhy najdete ve 46 receptech slaného a 46 sladkého pečiva, převedeného na kvásek. Pekaři a pekařky nadšeně říkají, že jsou spokojení s tím, že mohou ochutnat světové dobroty i bez cestování.

Je rok 2020 a od podzimu si hýčkám moji sladkou, krásnou, růžovou holku – Sladké kváskové pečení. Ke sladkým receptům z kalendáře jsem přidala další dobroty a navíc vše zpracovala pro variantu s cukrem a bez cukru. Vzniklo tak více jak 88 x 2 receptů pro vaše mlsání. Tradičních, krajových českých, moravských a slezských, starých i moderních i mých. Tento receptář můžete mít ve spirálové nebo vázané knižní podobě. Přeji vám báječné mlsání! 

Je rok 2021, zatím mám tedy “dětí” pět. Ale v hlavě už mám náměty na další! Jako dítě jsem chtěla mít 12 dětí. Tak uvidíme (smajlík). Záleží to i na vás, jak moc budete chtít podle mě péct a vařit.